MKGP JE Z ODLOČBO POTRDIL STRATEGIJO RIBIŠKEGA LAS POSAVJE ZA OBDOBJE 2021-2027

Regionalna razvojna agencija Posavje (RRA Posavje) s ponosom sporoča, da je kot vodilni partner novoustanovljenega Ribiškega LAS (LASR) Posavje 2021-2027 prejela uradno odločbo o potrditvi LASR in Strategije lokalnega razvoja za ribištvo (SLR) s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

MKGP je v okviru ukrepa Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (Community Led Local Development – CLLD) iz ESPRA 2021-2027, potrdil SLR šestim Lokalnim akcijskim skupinam za ribištvo (LASR). Gre za eno LASR na Obali in pet LASR na celinskem delu Slovenije, kjer je prisoten reprezentativen sektor akvakulture.

V postopku usklajevanja strategije z MKGP je RRA Posavje, ki ima bogate izkušnje iz preteklega finančnega obdobja, uspešno pridobila odločbo, ki potrjuje status LASR in SLR, s tem pa tudi pravico do koriščenja sredstev za izvajanje projektov do leta 2027, vključno s projekti sodelovanja LASR. Pomlad v letu 2024 bo zaznamovana z objavo novega javnega poziva iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) za sofinanciranje projektov z dodano vrednostjo za območje regije Posavje.

Potrditev SLR predstavlja ključni korak pri uspešnem izvajanju Programa ESPRA 2021-2027 ter odpira pot do koriščenja sredstev za:

  • razvoj trajnostnega prehranskega sistema, trženja in dodajanja vrednosti proizvodom iz akvakulture,
  • prispevanje k blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter ohranjanje biotske raznovrstnosti s podporo krožnega gospodarstva in čiste energije,
  • krepitev vitalnosti skupnosti z večanjem družbene vključenosti, privabljanjem žensk in mladih ter ohranjanjem in ustvarjanjem novih delovnih mest ter
  • krepitev družbene sprejemljivosti akvakulture.

RRA Posavje se zahvaljuje vsem deležnikom in partnerjem, ki so sodelovali pri pripravi SLR, ter se veseli nadaljnjega uspešnega izvajanja projektov v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.

Skip to content